華發網繁體版

話DQ事件要有分寸和自知之明

話DQ事件要有分寸和自知之明

立法會「潑婦罵街」事件再有續集!民主黨「一舊雲」(黃碧雲)、民建聯劉國勳前日喺政制事務委員會開火後,「一舊雲」條氣唔順,將戰場轉移Facebook疑似想向網民博同情,喺自己專頁上貼返立法會「躝癱鬥潑婦」既片段出嚟,話DQ事件後,自己把握機會質詢政府點安排補選事宜,但就畀民建聯無端端撩是鬥非,老屈民主黨兼且侮辱女性咁話喎。

之不過,絕大部分網民係清醒,唔多Buy佢嘅言論,並且串返佢轉頭,叫佢咪成日借題發揮,拖大眾落水。網民Jacky Ng就話:「咁小器㗎,明明就你話人躝癱先,可唔可以尊重下你自己議員嘅身份呀剩係可以你話人呀?你不代表所有女人囉,亦唔好屈所有女人係潑婦啦!人先自侮,然後人侮之。」

Mavis Wong睇完亦都講:「 一個瘋婦都可以做議員!狗口長不出象牙!」Peggy Law揶揄話:「一舊雲!你瞓醒未呀!自己冇理詞窮就講粗口鬧人。你根本就係街市潑婦啦!仲夠膽放上網畀人笑!面皮幾尺厚,不知廉恥!」睇完網民一面倒既劣評,希望「一舊雲」醒少少,唔好再魂遊太虛啦!

屢教不改粗口教師妄想煽動為劉小麗「鳴冤」

「粗口教師」林慧思於2013年在旺角街頭以粗言辱警,經過四年調查,「教育人員專業操守議會」近日發信裁定她違反守則條文,但這位林老師不以為恥,繼日前在其個人facebook網頁展示有關函件,又以直播方式,為被DQ的大專教師劉小麗「鳴冤」,最誇張是公開教學生毋須尊重特區政府,表明「打死唔唱國歌、升國旗當睇唔到。」有網民看不過眼,直斥林慧思「枉為人師,真係誤人子弟!」

曾被評為行政長官卓越教學獎(德育及公民教育)的林慧思,竟然當起反面教員。她上周在個人facebook直播上,大罵特首林鄭月娥無心修補撕裂,一上場就DQ四人,她說「劉小麗講得慢都話唔尊重,政府玩曬啦!」又稱四人只是作了「各適其適的宣誓方法」,鼓吹港人「可以執定包袱去第二個地方住。」

林慧思又引導學生要仇視國家,表明「國歌我打死唔會唱,升國旗你咪升飽佢,我當睇唔到。」她甚至用垃圾、偽君子等詞語來形容中國執政黨和領導人。

林慧思在開場白稱「好多六年班學生有看我facebook」,相信其學生很大機會看到直播,不少網民直斥其言行教壞學生,網民Ray Tsang批評「仲話做老師,真係誤人子弟!」網民Kin Kwok亦留言「呢種人只會荼毒下一代,以扭曲思想去扭曲小朋友嘅純真無邪,如果佢去邊度教,我一定唔會畀自己仔女去讀佢教嘅學校!」

教協會員李偉雄批評,林慧思的學識和修養都有問題,無視國家改革開放帶來人民生活改進的事實,不知道諾貝爾和平獎是西方意圖左右政權的伎倆,林對歷史和香港政治都茫然不知。「如果在課堂這樣講,為禍好大,希望她好好反省。」

教聯會副秘書長馮劍騰批評,林慧思的榜樣極壞。有退休教育高官慨嘆,有此粗口教師令人慨嘆。

根據中新網、大公網等綜合采編

【文章觀點僅代表個人觀點】

此文由華發網繁體版編輯,未經允許不得轉載: 華發網繁體版 » 反港獨 » 話DQ事件要有分寸和自知之明

讃 (1)
分享至:

評論 0

暫無評論...
驗證碼
取 消
請選擇理由
取消
私信記錄 »

請填寫私信內容。
取消
載入中,請稍侯......
請填寫標題
取消